Fie că ești antreprenor la început de drum, fie că reprezinți o companie stabilă, un site făcut cum trebuie este esențial. Însă una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le auzim este: „Cât costă un site web?” Răspunsul poate varia considerabil, în funcție de o mulțime de factori… Depinde de specificații, funcționalități, dar și de obiectivele tale.
💡 Dincolo de preț, ceea ce contează cu adevărat este valoarea pe care site-ul o va aduce afacerii tale.
Noi vrem să te ajutăm să înțelegi mai bine ce înseamnă un site de calitate, care să-ți aducă rezultate.
De ce un website ieftin poate să-ți facă mai mult rău decât bine
Știi vorba aia: „Când ceva pare prea frumos să fie adevărat, probabil că așa și e”? Cam așa e și cu site-urile foarte ieftine. Da, poate că ți se oferă un site la 2-300€ și te gândești „wow, super ofertă!”, dar de obicei, la pachet vin și „surprize”: un design neglijent, o viteză de încărcare lentă, și… suport inexistent după lansare. Practic…un coșmar digital 😰.
Este foarte tentant să economisești, te înțelegem perfect…. dar un website de calitate îți poate aduce clienți pe termen lung. Gândește-te la el fix ca la o investiție – dacă e făcut bine, va aduce mult mai mult decât costul inițial.
Crede-ne pe cuvânt: viața e prea scurtă să dai banii pe un site ieftin 😅
Ce cheltuieli trebuie să ai în vedere pe lângă site?
- Costurile de găzduire (aproximativ 65 euro/an).
- Achiziționarea unui nume de domeniu web (aproximativ 12 euro/an).
Legat de hosting și domeniu, noi recomandăm 2 firme:
– hosterion.ro
– sitebunker.ro (de aici avem noi)
Ca și pachete aș alege unul din cele dezvoltate special pentru WordPress.
Honest disclosure: link-urile de mai sus sunt affiliate… ceea ce înseamnă că dacă cumperi folosind aceste link-uri vom primi un mic comision din partea lor.
- Actualizări regulate și întreținerea site-ului.
- Asistență tehnică post-lansare sau o taxă de administrare.
- Bugetul pentru campanii de PPC, promovare pe rețelele sociale, etc.
- Fee-urile agenției sau freelancer-ului ce se va ocupa de partea de marketing.
- Servicii de optimizare pentru motoarele de căutare (SEO). Acestea pot fi incluse în dezvoltarea proiectului sau se poate percepe un tarif separat (pentru on page). Pentru serviciile de SEO complete (on și off page) se percep tarife lunare și de obicei vei avea nevoie de minim 3-6 luni pentru a vedea rezultate.
- Crearea de conținut (texte, imagini, video).
- Branding și identitate vizuală.
🤔Ce influențează prețul unui site?
Nu credem în prețuri fixe pentru că fiecare proiect este unic în felul lui și are cerințe specifice, dar credem că există aspecte ce influențează prețul oricărui proiect. Mai jos sunt câteva din lucrurile pe care noi le luăm în calcul atunci când pregătim o ofertă de preț.
- Site de prezentare (mai mic sau mai mare)
- Site de brand personal
- Blog
- Magazin online
- Site-uri complexe sau personalizate
- Site de anunțuri
- Platformă de cursuri online
- Dacă este una open source (precum WordPress) nu va implica niciun cost în sine dar este recomandat să apelezi la servicii de mentenanță pentru a te asigura că totul este actualizat.
- Dacă este una de tip SaaS (Webflow, Shopify, etc) vei avea de plătit un abonament lunar și probabil alte comisioane.
- În situația în care vrei un site sau o platformă custom, cu tot codul scris de la zero, atunci ar trebui să iei în calcul costuri mari atât pentru dezvoltare cât și pentru partea de mentenanță.
- Aici ne referim la un design personalizat vs. teme predefinite (sau un mix între cele 2).
- Elemente grafice și animații complexe.
- Costurile cresc odată cu numărul de pagini necesare.
- Un alt aspect important este complexitatea fiecărei pagini.
- Tarifele designerilor, dezvoltatorilor și specialiștilor SEO.
- Experiența și reputația agenției sau freelancer-ului.
Un alt aspect important este timpul de livrare. Proiectele cu termene limită mai strânse pot implica costuri suplimentare. Adică te costă mai mult dacă vrei ca site-ul să fie gata ieri 😅
💰 Cât costă un site în funcție de tipul proiectului?
Primul pas în determinarea costului unui site este să identifici care este tipul de site de care ai avea nevoie. Fie că este un site de prezentare, un site de brand personal, un blog, un portofoliu, o platformă de anunțuri sau un magazin online.
Mai joi vei vedea câteva tarifele orientative pe care noi le practicăm și pe care le-am observat (mai mult sau mai puțin) și la alți furnizori din industrie. Evident… nu sunt bătute în cuie dar sperăm că îți vei putea face o idee.
🖥️ Cât costă un site de prezentare?
Acest tip de site este perfect pentru afaceri mici sau mijlocii care au nevoie de o prezență online simplă, dar eficientă. Un site de prezentare include de obicei câteva pagini esențiale: Acasă, Despre noi, Servicii și Contact.
Poate părea minimalist, dar nu trebuie niciodată să subestimăm puterea unui design bine gândit și a unui conținut clar. Noi asta încercăm să facem, să ne asigurăm că site-ul tău este nu doar funcțional, ci și atractiv și optimizat pentru conversii.
Cost estimativ: 1000-3000 EURO, în funcție de complexitate și personalizare.
📝 Cât costă un blog?
Blogul este unul dintre cele mai simple tipuri de website și cel mai ușor de realizat. Este perfect pentru creatorii de conținut sau pentru site-uri de specialitate.
Cost estimativ: 500-1500 EURO
😎 Cât costă un site web de brand personal?
Dacă ești freelancer sau consultant, un site de brand personal este cartea ta de vizită digitală. La noi, aceste proiecte includ elemente unice, personalizate pentru a reflecta personalitatea ta și pentru a te ajuta să ieși în evidență. Vom colabora cu tine pentru a înțelege povestea și obiectivele tale, astfel încât site-ul să vorbească în numele tău.
Cost estimativ: 1500-3000 EURO, în funcție de design și funcționalități.
🛒 Cât costă un site de tip magazin online?
Dacă vrei să vinzi online, un magazin WooCommerce este o soluție extrem de flexibilă. Prețul aici variază semnificativ, în funcție de numărul de produse, de funcționalitățile dorite (integrarea plăților online, integrare soft de facturare, generare AWB, etc.).
Cost estimativ: 2000-10.000 EURO, în funcție de numărul de produse și funcționalități.
🏡 Cât costă un site de anunțuri imobiliare?
Dacă ai nevoie un site cu pentru o agenție imobiliară, estimarea de preț poate deveni destul de complicată. Totul ține de cât de complexă ai vrea să fie platforma, ce integrări să aibă samd. Putem vorbi de opțiuni de filtrare complexe, hartă interactivă cu locația proprietăților, profile de agenți, integrări cu CRM, integrări cu alte platforme precum Storia, Imobiliare, OLX, etc.
Cost estimativ: 2000-10.000 EURO, în funcție de complexitate, funcționalități și integrări.
Cum poți fii sigur(ă) că alegi furnizorul potrivit?
Câteva recomandări generale ar fi să analizezi portofoliul, să cauți recenzii pe Facebook, în profilul de Google My Business, pe LinkedIn (mai ales dacă este vorba de un freelancer) și să vezi exact ce spun cei care au colaborat în trecut cu firma sau persoana respectivă.
Totuși… realitatea este uneori tristă 😕 pentru că toate acestea pot fi falsificate… Am primit mai multe „oferte” pentru redactarea și generarea de recenzii pe toate paginile firmei… Facebook, Google My Business, Followers pe Instagram, etc…
O alternativă puțin mai sigură ar fi să ceri recomandări de furnizori de la alți antreprenori pe care-i cunoști sau cu care mai interacționezi.
Dincolo de asta, dacă ar fi să caut personal un furnizor pentru un anumit serviciu, aș respecta principiul de mai jos:
💡 Cere oferte de preț până găsești pe cineva de care ești convins(ă) că-l interesează proiectul tău.
Nu este o rețetă a succesului sau ceva care să te ferească de „n” probleme dar este un criteriu de care încerc să țin mereu cont. Poți vedea interesul cuiva față de proiect în primul rând din atitudinea lui față de informațiile pe care i le oferi.
Dacă îi spui că vrei un website de prezentare și în secunda următoare îți spune „sigur, vă costă atât și este gata în X zile” pentru mine ar fi un semnal de alarmă ⚠️
Cum poți optimiza costurile și cum poți primi o ofertă detaliată?
- Dacă ești la început și bugetul nu-ți permite: încearcă să-ți faci singur(ă) site-ului. Nu pot spune că este cel mai bun sfat dar am întâlnit antreprenori ce au fost nevoiți să facă asta. Unii chiar după ce au plătit „specialiști” iar rezultatul final i-a făcut să se apuce ei de treabă. Ideea este că de plătit, tot vei plăti cu ceva. Fie că e vorba de timp, bani, stres sau toate combinate.
- Fii clar în cerințe: Cu cât furnizorul ales știe clar de la început ce îți dorești, cu atât se pot optimiza timpul de livrare și costurile.
- Prioritizează funcționalitățile: Dacă bugetul este limitat, poți începe doar cu funcționalitățile esențiale iar restul se pot adăuga ulterior. Poate nu ai nevoie de un site în 5 limbi dacă momentan te vei adresa doar pieței din România 🤷♂️
- Gândește pe termen lung: Un site ieftin astăzi poate costa mai mult pe termen lung, prin mentenanță sau refacere (sau chiar re-refacere😵). Este important să faci o investiție înțeleaptă care să reziste în timp
Concluzie: Cât costă un site web sau cât ar trebui să investești în site-ul tău?
Răspunsul depinde de obiectivele tale, de complexitatea proiectului și de valoarea pe care vrei să o aduci clienților tăi. Indiferent de buget, noi căutăm să-ți oferim soluții personalizate, gândite pentru a-ți crește afacerea și a-ți aduce un randament maxim al investiției.
Uite câteva idei cu care să rămâi:
- ⭐ Dincolo de preț, ceea ce contează cu adevărat este valoarea pe care site-ul o va aduce afacerii tale.
- 🛑 Un site ieftin te va costa mult iar viața e prea scurtă să dai banii pe un astfel de site 😅
- 👨💻 Prea puțin contează platforma pe care o alegi. Degeaba ai ales cea mai bună platformă dacă rezultatul final nu-ți aduce rezultate.
- ⛔ Nu lăsa ca prețul să fie factorul decisiv în alegerea furnizorului.
- 🥇 Cere oferte de preț și discută cu mai mulți furnizori până găsești pe cineva de care ești convins(ă) că-l interesează proiectul tău.
Sperăm ca acest articol să te fii ajutat să-ți faci o idee despre investiția necesară când vine vorba de crearea unui site.